Rahim bilgeliği kavramı bana ağır ve zorlu bir şeymiş gibi gelse de aslında bunun tam tersiymiş. Bedenle uyum içinde olmak, ihtiyacı olan dinlenme süresini sağlamak, enerjisi yükseldiğinde o enerjiyi doğru şekilde kullanmakla alakalıymış.
Rahim bilgeliği uygulayabilmek için 28 günlük döngünüz olmasa bile (hatta hiç döngünüz olmasa bile!) yapabileceğiniz şeyler var. Örneğin kendinize 28-35 günlük bir zaman dilimi içerisinde aşağıdaki dönemlere göre bir döngü oluşturabilirsiniz.
Ben rahim bilgeliği konusunda oldukça yeniyim. Bu yazıyı da Ayllu Medicina’nın videosundan ve MyFlo uygulamasındaki ipuçlarından hareketle hazırladım. Hormon değişimlerinden bahsetmedim, onu kendi döngünüze göre doktorunuzla konuşabilirsiniz.
*Bu yazıdaki öneriler sağlık tavsiyesi yerine geçmez. Döngünüzle alakalı bir problem yaşıyorsanız doktora gitmelisiniz. Ancak sağlık uzmanları tahliller ve ultrasonla problemin kaynağına inebilirler. Biz burada bedeninizi desteklemek için yapabileceğiniz bazı ipuçları paylaştık.
Döngümüz Yoksa?
Adet görmüyorsanız ya da düzensizse yine de kendi ritminizi oluşturmak için birkaç gün dinlenip, içe dönüp gerekli enerjiyi toplayarak işe başlayabilirsiniz. Kendinize, sağlığınıza, ruhunuza uygun bir ritüel seçebilirsiniz. Ateş başında oturmak, tuz banyosu yapmak, saunaya girmek gibi enerjinizi yenileyecek bir yol seçebilirsiniz.
Dinlenip kendinizi güzelce şarj ettikten sonra yeni projelere başlayabilir, topladığınız enerjiyle yaratıcılığınızı ortaya koyabilirsiniz. Ardından yine yavaşlayıp içe dönmek ve dinlenmek şeklinde bir ritim oluşturabilirsiniz.
Kısacası aşağıdaki fazları ayın evresine göre kendi hayatınıza adapte etmeyi deneyebilirsiniz.
Menopoza girdiğiniz için döngünüz yoksa bu süreci 30 günlük değil de 90 günlük periyotlar halinde uygulayabilirsiniz. Bu sefer 5 günlük bir dinlenme, içe dönme ve hayatınızı gözden geçirme arası verip sonra yavaş yavaş hareketliliğinizi arttırabilirsiniz.
Ayllu Medicina’dan Hwaneetah, menopoza kadar kadının kendi ihtiyaçlarını gözetirken menopoz sonrası bilgeliği ve tecrübeleriyle etrafındakilerin de ihtiyaçlarını gözetebileceğini ve çevresindekilere de şifa olabileceğini söylüyordu. Buna bir de dişi kartalların yumurtlamayı bıraktıktan sonra hayatlarındaki en yüksek noktaya çıkabildiklerini eklemişti.
Menstrüasyon (Kış – Yeni ay)
Herhangi bir kış manzarasını zihninize getirin; Doğa yavaşlamış, insanlar durmuş, hayvanlar uykuda. Kendi içimizdeki kış yani adet dönemi de bizim için durma zamanı. Trafikteki kırmızı ışık gibi de düşünebilirsiniz. Kırmızıda durup yeşilin yanmasını bekleriz. Bu da öyle, kanama sürerince durup dinleniyoruz, kendimize tatil almışız gibi düşünebilirsiniz.
Tabii ki içinde bulunduğumuz hayat koşulları bizim reglimizi dinlemeyebilir. Maalesef hayattaki değişimleri ve bazı koşulları hemen değiştiremiyoruz. Yine de bu süreçte yavaşlamanın yollarını araştırabilirsiniz.
Genelde 3-7 gün süren regl dönemi için içsel çalışma olarak hayatınızı gözden geçirebilirsiniz. Hayatınızda nasıl bir yerdesiniz? Vaktinizi kimlerle ve neler yaparak geçiriyorsunuz? Neleri değiştirebilirsiniz? Not alın.
Adet Döneminde Spor: Regl döneminizde dinlenmeyi de spordan sayabilirsiniz. Hafif hareketler, yin yoga, yürüyüş yapabilirsiniz.
Kendinize dinlenme izni vermekte zorlanıyorsanız son reglinizden beri neler yaşadığınızı gözden geçirebilirsiniz. Neler yaşadınız, neler yaptınız? Son döngünüzü gözden geçirmek dinlenmeye ne kadar ihtiyacınız olduğunuz konusunda size ipucu verecektir.
Menstrüasyon döneminde ne yemeli?*
Bu dönemde hedef kan kaybını dengelemek için demir ve çinkodan zengin beslenmek. Krampları ve rahatsızlıkları hafifletmek için içinizi ısıtacak yemekler yiyebilirsiniz. Demirin kullanılmasını sağlamak ve biraz enerji kazanmak için C vitamini içeren yiyecekler ekleyebilirsiniz.
- Pancar, mantar, kale, brokoli, karalahana, lahana, kök sebzeler (örneğin tatlı patates), ıspanak, pazı,
- Yaban mersini, böğürtlen, turna yemişi, karpuz,
- Karabuğday,
- Kabak çekirdeği, keten tohumu, kestane, fıstık ezmesi,
- Kuru fasulye, kırmızı et, sardalya, karaciğer, kabuklu deniz ürünleri,
- Ahududu yaprağı çayı, ısırgan çayı, zerdeçal çayı gibi besinlere ağırlık verebilirsiniz.
*Bu yazıdaki beslenme önerileri genel önerilerdir. Eğer bir rahatsızlığınız varsa önce sağlık danışmanınıza sorabilirsiniz. Alerjiniz olan besinleri de asla tüketmemelisiniz.
Tohum döngüsü kavramıyla ilgileniyorsanız PCOS için seed cycling kraker tarifine göz atabilirsiniz.
Foliküler Faz (İlkbahar)
Reglimiz bittikten sonraki 7-10 günlük dönem foliküler fazımız. Bu süreç ilkbahara benziyor. Kendimizi kıştan uyandırma, açılma, yeni maceralara atılma zamanı. Bu ay neler yapmak istediğinizi düşünebilirsiniz.
Daha açık yürekli, sabırlı olduğumuz bir dönem ve bu yüzden yeni başlangıçlar yapmak, yaratıcı projelere başlamak için ideal. Hayatınızda keyif aldığınız şeyleri daha da arttırmaya niyet edebilirsiniz.
Foliküler fazda spor: Enerji seviyesi artmaya başlıyor. Dans etmek, zumba dersine katılmak, kardiyo yapmak için gayet uygun bir zaman.
Foliküler fazda ne yemeli?
Foliküler fazda amaç vücudu ovulasyona hazırlamak ve enerji seviyesini yükseltmek. Bu yüzden de odağımız C vitamininde.
- Brokoli, havuç, taze fasulye, kabak, bezelye, maydanoz, avokado, turşu,
- Limon, portakal, greyfurt, nar, kiraz, erik,
- Yulaf, çavdar, arpa,
- Kabak çekirdeği, keten tohumu, Brezilya fındığı, kaju, fındık ezmesi,
- Filizlendirilmiş bakliyatlar, yumurta, tavuk, hindi, alabalık, karides,
- Isırgan çayı, tulsi çayı gibi besinleri öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
Ovulasyon (Yaz – Dolunay)
Genelde 2-4 gün süren bu dönem, yeni projelere başlamak ve harekete geçmek için ideal! Enerji seviyemizin en yüksek olduğu ve en doğru kararları verdiğimiz zamandayız. Toplantı, anlaşma ve sosyalleşme için enerjik ovulasyon günlerini değerlendirebilirsiniz. (Tabii hamile kalmak istiyorsanız da!)
Ovulasyon döneminde spor: Enerjinin maksimumda olduğu bu süreçte CrossFit, HIIT, bisiklet, dans gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Ovulasyonda ne yemeli?
Bu dönemde odak karaciğeri fazla östrojenden arındırmak. Bunun için lifli sebzelerden yararlanabiliriz. Aynı zamanda vücudun yenilenmesini ve yumurtlamasını sağlamak için glutatyondan zengin meyveler tüketebiliriz.
- Brüksel lahanası, ıspanak, domates, kırmızı biber, taze soğan, patlıcan, kuşkonmaz, turşu,
- İncir, çilek, ahududu, kayısı, kavun,
- Kinoa, amarant,
- Kabak çekirdeği, badem, keten tohumu, pekan cevizi, Antep fıstığı, bitter çikolata, Hindistan cevizi,
- Mercimek, yumurta, ton balığı, somon, karides,
- Zerdeçal çayı, karahindiba çayı, duvratotu çayı tüketmeye çalışabilirsiniz.
Luteal Faz (Sonbahar – Yarım ay)
Regl öncesi dönem pek çoğumuz için “karanlık” dönem. Bu karanlığı fırsata çevirmek için hayatınızda yolunda gitmeyen şeyleri not edebilirsiniz. 10-14 gün süren luetal dönemde hayatın tatsız, keyifsiz, can sıkıcı tarafını görmeye daha meyilliyiz. Sonrasında hayatınıza daha fazla neşe ve keyif katabilmek için bu dönemki rahatsızlıklarınızı kağıda dökebilirsiniz.
🍃 Kendinizi daha rahat ifade etmeye ihtiyacınız varsa Şiddetsiz İletişim hayatınızı kolaylaştırabilir.
Luteal fazda spor: Bu süreçte kendinizi çok yormadan yoga, yürüyüş ve yavaş antremanlar yapabilirsiniz.
İçsel sonbaharımızda elimizdeki projeleri tamamlayabiliriz. Detayları görmek konusunda daha becerikli olduğumuz bir dönem. Bu sayede başladığımız projeleri en iyi şekilde sonlandırabiliriz.
Luteal fazda ne yemeli?
Bu dönemde amaç progesteronu arttırmak. Kan şekerini düşük glisemik endeksli yiyeceklerle dengeleyerek, çinko, magnezyum ve C vitaminine odaklanabiliriz.
- Salatalık, lahana, kereviz, karnabahar, sarımsak, tatlı patates,
- Elma, armut, şeftali, hurma, kuru üzüm,
- Esmer pirinç, darı,
- Ay çekirdeği, susam, ceviz, çam fıstığı, bitter çikolata,
- Hindi, somon, nohut,
- Zencefil çayı, ahududu yaprağı çayı, nane çayı tüketimine biraz daha ağırlık verebilirsiniz.
Özet
Kısaca özetlemek gerekirse menstrüasyon kelimesi aydan geliyor ve tıpkı ay gibi bizim de bir döngümüz var. Yeni ay, yarım ay, dolunay gibi bizde de temel 4 faz var. Bu fazların her biri hormonlarımızın hareketine göre vücudumuzda farklı etkilere sahip. Rahim bilgeliği de bu fazlara uygun hareket etmeyi kapsıyor.
Kendi vücudunuzda ve psikolojinizde de hep aynı doğrultuda olmadığınızı fark etmişsinizdir. Pek çoğumuz regl öncesi daha içe dönük, kapalı, tahammülsüz olabiliyoruz. Reglimiz bittikten sonra enerjimiz yükseliyor, kıpır kıpır oluyoruz.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bunları deneyimlemek için döngünüzün olması şart değil. Kendi ritminizi oluşturarak bedeninizi destekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan sorular varsa bize yorum bırakabilirsiniz.